Klaszter együttműködések és felelős vállalatirányítás workshop

Az alulról építkező, önszerveződő klaszterek létrehozásának fő indítéka, hogy egyesítsék az önállóan működő kutató, fejlesztő, gyártó, forgalmazó, szervizelő, stb. cégek erőforrásait. A klaszterek együttműködő tagjai - önállóságukat megtartva - a várható vagy már megjelent üzleti igények kielégítésre bizonyos termékek, illetve termékcsoportok közös fejlesztésére, technologizálására, gyártására és piaci bevezetésére egyesítik erejüket azért, hogy képesek legyenek a globális piaci kihívásoknak megfelelni és az új piaci lehetőségeket kiaknázni.

Az önállóságukat megőrző, és sok esetben eltérő tulajdonosi háttérrel illetve irányítási struktúrával rendelkező szervezetek együttműködése számos olyan kérdést felvet, melyek továbbgondolása és hasznosítása a hagyományos társaságirányítási keretek között is figyelemre méltó lehet. Ugyanakkor a klaszterszerveződés helyi, illetve központi támogatási feltételei, csakúgy mint a megrendelői igényeknek való együttes megfelelés követelményei, megnövelik a résztvevők belső irányítási rendszereivel kapcsolatos elvárások szintjét is. A workshop-jellegű, így a résztvevők aktivitására is számító programunkon az előadók közvetlen tapasztalatait ismerhetjük meg és dolgozhatjuk fel közösen.

Előadók és témakörök:

Keller Péter, MAG Zrt.- Klaszterfejlesztési Iroda: Az Akkreditált Innovációs Klaszterek irányítási jó gyakorlatai

Pomázi Gyula, Provice Kft.: Klaszter együttműködések irányítási és governance kérdései

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere: Kecskemét és térségében, mint kiemelt járműipari központban működő klaszterek gazdaságfejlesztési szerepe

Időpont: 2014. január 22. 15 órától 18 óráig

Helyszín: BGF Közösségi tere, 1055 Budapest Bihari János utca 5.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

"A község szabadsága, amely oly nehezen jön létre, egyben a legvédtelenebb is a hatalom beavatkozásaival szemben. A községi intézmények aligha tudnák felvenni a versenyt egy vállalkozó szellemű erős kormányzattal, így ahhoz, hogy sikeresen védjék magukat, előbb össze kell kapcsolódniuk a nemzet eszméivel és szokásaival. Így tehát a községi szabadság, amíg át nem hatolt az erkölcsbe, könnyen szétzúzható, viszont addig nem hatolhat be az erkölcsökbe, míg előbb hosszú ideig meg nem volt a törvényekben."
Alexis de Tocqueville: A demokrácia Amerikában