"Fenntartható közösségek- az élhetőbb városokért, falvakért"

Fővédnök: Vízi E. Szilveszter

Időpont:2010. május 14

Helyszín:Gödöllői Királyi Kastély


Sikeres és eredményes projektek is jelzik a csr (vállalatok társadalmi felelősségvállalása) hazai „életútját”. Tudni kell azonban, hogy a cégek egymaguk nem tudnak tartós eredményt elérni ezen a területen sem. Partnerekre van szükség!
A vállalkozások és a civilszervezetek közötti együttműködést a már kifinomult, kiforrott, bevált módszerek jellemzik. Azonban a csr-nak (corporate social responsibility-nek), a fenntartható fejlődésnek igazán lokális szinten van értelme és gyakorlati jelentősége.
Kulcsszó a közösség. Méghozzá a helyi közösség, település, falu, város, ahol a cég működik, alkalmazottjai nap mint nap élnek.
Ideális esetben az állandóan megújuló, modern ismeretekkel rendelkező gazdasági szereplő közjót is szolgál, hisz tisztelve a helyi értékeket (falu, város, régió, ország) hozzájárul a települések fejlődéséhez és ezáltal a közösség életminőségét is javítja.
Elengedhetetlen tehát a konszenzus és a dialógus a cégek, vállalkozások és a helyi politika képviselői az önkormányzatok között, hisz a cél közös: fenntarthatóbb (gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból is), minél élhetőbb közösségek, városok, falvak nemcsak magunk, hanem az utánunk következő generációk számára is.
Ehhez azonban a cégek számára létfontosságú partner a helyi hatóság az önkormányzat.
A Fenntartható közösségek - az élhetőbb városokért, falvakért évi konferencia éppen azt tűzte ki célul, hogy a köz (önkormányzatok) és az üzleti szféra a közös célok érdekében azonos platformra tudjon helyezkedni.
Megismerhetjük azokat a hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, melyek máshol már eredményeket produkáltak, ahol az átlag polgár már elégedett a mindennapjaiban…
Tiszta utca, friss levegő és víz, biztonság, munkahely, jó infrastruktúra… Mindez nemcsak álom!
Magyarországon a jelenlegi gazdasági, társadalmi viszonyok közepette még inkább szükség van az ilyen kezdeményező, proaktív megközelítésű társadalmi felelősségvállalásra, pontosabban annak a gyakorlatba való „átültetésére”, hisz a prosperáló gazdaság, prosperáló önkormányzatokat kíván.

Akik már elfogadták a meghívást:

Bakács István, az E.ON Hungária Zrt. Igazgatóságának tagja
Felsmann Balázs, a Force Motrice Zrt. partnere
dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke
Hajdu László, a XV. kerületi polgármester, a Budapesti Kerületi Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke
dr. Kovács Róbert, a Helyi Obszervatórium alapító-ügyvezető igazgatója
Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség elnöke
Nagy Andor, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács társelnöke, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke
Puskás Péter, a III. kerület alpolgármestere
dr. Szegvári Péter, területfejlesztési szakértő
Tarlós István, a Fővárosi FIDESZ Frakcióvezetője

Miről lesz szó?

Se veled, se nélküled?! A közpolitika dönt, a helyi politika végrehajt?
Versenyképesebb, élhetőbb városok
Budapest Bécs konkurenciája lehetne?! - álom és jövőkép - mások hogyan csinálják - az élhetőbb Budapest hatása a többi városra
Zsebbe vágó-Energia-és költséghatékonyságról másként
Zöld politikáról nemcsak zöld színben
Energiahatékonyságról másként a helyi hatóságoknak
Urbán stratégiák és fenntarthatósági tervek


Bővebb információért, kérem kattintson a fenti képre, valamint innen a konferencia rövid ismertetőjét érheti el, valamint ide kattintva tud regisztrálni.

"A község szabadsága, amely oly nehezen jön létre, egyben a legvédtelenebb is a hatalom beavatkozásaival szemben. A községi intézmények aligha tudnák felvenni a versenyt egy vállalkozó szellemű erős kormányzattal, így ahhoz, hogy sikeresen védjék magukat, előbb össze kell kapcsolódniuk a nemzet eszméivel és szokásaival. Így tehát a községi szabadság, amíg át nem hatolt az erkölcsbe, könnyen szétzúzható, viszont addig nem hatolhat be az erkölcsökbe, míg előbb hosszú ideig meg nem volt a törvényekben."
Alexis de Tocqueville: A demokrácia Amerikában